Alle tools

Wat werkt bij outreachend werken?

Wijkteams passen outreachende hulpverlening toe bij mensen die te maken hebben met meervoudige en complexe problematiek. Weten wat werkt maakt dit outreachend werken gemakkelijker. Het resultaat is positief, kostenbesparend, maar niet vrij van controverse.

Publicatie

Wat?

Met de decentralisaties krijgen gemeenten de opdracht preventief beleid te ontwikkelen om te voorkomen dat burgers moeten terugvallen op maatschappelijke ondersteuning. Hier past volgens de regering een meer outreachende werkwijze bij. Gemeenten kiezen massaal voor het inzetten van sociale (wijk)teams om hier gestalte aan te geven.

Outreachend werk is meer dan alleen een kwestie van ‘eropaf’ gaan. Het veronderstelt een bepaalde grondhouding en specifieke vaardigheden van de sociale professional. Het uitgangspunt is dat professionals zelfverzekerd naar voren treden midden in de leefwereld van diegenen die ze willen bereiken. Die doelgroep is veelal onhoorbaar en onzichtbaar. Outreachend werken is een effectieve manier om in contact te treden met geïsoleerde groepen en problematiek te signaleren die vaak verborgen blijft voor de reguliere hulpverlening. Ondanks dat deze manier arbeidsintensief is, worden kosten bespaard. Door vroegtijdig problemen op te sporen en in te grijpen wordt duurdere zorg voorkomen.

Wanneer?

2017

Door wie?

De auteur is Jurriaan Omlo, een onafhankelijk onderzoeker en oprichter van Bureau Omlo dat maatschappelijk- en beleidsrelevant onderzoek verricht. Jurriaan Omlo is vooral gespecialiseerd in evaluatieonderzoek, sociale vraagstukken en diversiteit & inclusie.

De uitgever is het kennisinstituut Movisie.