Alle nieuws

Wereldvluchtelingendag: 5 inspirerende verhalen

Op 20 juni 2024 is het wereldvluchtelingendag.

Bekijk, beluister of lees deze verhalen van mensen op de vlucht.

Tip 1: Het verhaal van Hala & Rima

My Paper Life

Hala en Rima zijn de twee oudste dochters van een Syrisch gezin dat in Brussel woont. In de film 'My Paper Life' uit 2023 maak je kennis met de gezinsleden en de steeds grotere collectie tekeningen en dromen van het gezin. Terwijl hun kleurrijke schetsen tot leven komen, herinneren de twee opgroeiende meisjes zich hun tocht naar België en hun huis in Syrië; ze maken plannen om te studeren en te trouwen, en fantaseren over de andere mogelijkheden die hun nieuwe leven hen kan bieden. 

Tip 2: Het verhaal van Bardia

In deze podcast van Amal maak je kennis met het verhaal van Bardia. Bardia kwam in 2011 naar België. In Iran vroeg een leerkracht hem ooit ‘wat zou je willen zijn als je geen mens zou zijn?’. Zijn antwoord: ‘een vogel’. Vrij zijn bleek echter ook in België niet vanzelfsprekend. Hij vertelt over de fysieke en mentale muren om hem heen, maar ook over de steun en toeverlaat die hij van anderen kreeg. Deze podcast is zijn dankbetuiging, voor het dagelijkse boterhammenpakket aan zijn deur, voor de humor wanneer het leven hard is, voor de klimlessen die hem er letterlijk en figuurlijk bovenop hielpen. 

Stemkleur

Tip 3: Het verhaal van Keerthana, Mesbah, Helen & Idris

How do you spell Home

Keerthana, Mesbah, Helen en Idris, zijn vier jongeren die in de leefgroep voor minderjarige vluchtelingen Juneco verblijven. Vanuit Afghanistan, Sri Lanka en Eritrea kwamen ze in Mechelen terecht. In de film ‘How Do You Spell Home?’ maak je kennis met hun verhaal. Hun wereld is woelig en onstabiel, maar Juneco vormt een veilige basis. In de leefgroep leren ze met hulp van begeleidster Julie en psycholoog Roselien op eigen benen te staan en zich te integreren.

Tip 4: Het verhaal van Valentino Achack Deng

In het boek Wat is de Wat van Dave Eggers maak je kennis met het indrukwekkende waargebeurde verhaal van Valentino Achak Deng, een Soedanees jongetje dat op de vlucht slaat voor de vreselijke oorlog in zijn land. Alles begint wanneer Arabische milities zijn geboortedorp aanvallen, alle huizen in brand steken en velen van zijn familieleden en vrienden meenemen of vermoorden. De nog piepjonge Valentino weet te ontsnappen en zal jaren rondzwerven, alleen of met andere jonge vluchtelingen. Dit boek gaat over zijn tocht, over de honger, de gevaren onderweg, maar ook over de hoop dat het ooit wel beter moet worden.

Wat is de wat

Tip 5: Het verhaal van Sajid Khan Nasiri

the Mind Game

Het wordt ‘de game’ genoemd: de levensgevaarlijke reis die vele onbegeleide minderjarigen afleggen op zoek naar bescherming in West-Europa. Voor Sajid Khan Nasiri begon de game op zijn veertiende, toen hij in zijn eentje vluchtte uit Afghanistan. Na een reis van twee jaar vol gevaar en ontberingen – die hij gedetailleerd vastlegde met zijn telefooncamera – arriveert hij in België. Daar begint een heel nieuwe worsteling: The mind game.

Ken jij nog verhalen die we in de kijker kunnen zetten?

Laat het ons weten via info [at] trefpuntodi.be