Alle tools

Verlangen naar de zee

Bij het begeleiden van een interculturaliseringsproces is draagvlak voor interculturaliseren belangrijk. Maar wat is dat draagvlak eigenlijk? En hoe kan je draagvlak creëren? Het is de kunst om de medewerkers in de instelling te laten ‘verlangen naar de zee’. De eindeloze zee staat voor kwalitatief goede zorg voor álle cliënten, met welke etnisch-culturele achtergrond dan ook.

Publicatie

Wat?

In themabijeenkomsten is, door middel van een open uitwisseling van ervaringen, onderzocht op welke wijze procesbegeleiders vormgeven aan het interculturalisatieproces in hun GGZ-organisaties. Per themabijeenkomst stond een fundamentele vraag
centraal:

  • 1e bijeenkomst - Wat moet je als procesbegeleider interculturalisatie doen om draagvlak te verkrijgen en te behouden voor intercultureel beleid?
  • 2e bijeenkomst - Hoe bevorder je als procesbegeleider dat het geleerde tijdens een training intercultureel management bij de manager ook daadwerkelijk doorwerkt in de dagelijkse praktijk en beklijft?
  • 3e bijeenkomst - Is een verplichte basisscholing van alle nieuwe medewerkers door interne trainers in combinatie met training van het middenmanagement een veelbelovende aanpak? Hoe kunnen deze onderdelen elkaar versterken en wat is ieders rol daarbij?
  • 4e bijeenkomst - Wat is de meerwaarde van een multicultureel team en hoe kan het team zodanig begeleid worden dat die meerwaarde gerealiseerd wordt?

Deze themabijeenkomsten liggen ten grondslag aan deze publicatie. De bevindingen zijn interessant voor iedereen die zich met interculturalisatie bezighoudt, binnen of buiten de GGZ.

Wanneer?

2004

Door wie?

Deze publicatie is een uitgave van Sectorfondsen Zorg en Welzijn.

De auteur is Hans Bellaart, oprichter van Tamam Training & Advies, senior onderzoeker bij het Verwey-Jonker Instituut en coördinator van het portaal van Kennisplatform Inclusief Samenleven.