LGBTQI+ sensitief handelen in de huisartsenpraktijk
De huisartsenpraktijk is een zeer belangrijke en laagdrempelige contactplaats voor LGBTQI+ personen. Huisartsen krijgen dan ook steeds vaker te maken met vragen over gender en seksuele diversiteit. Uit doelgroeponderzoek bij holebi’s en transgenderpersonen wordt echter vaak een negatieve ervaring met een huisarts gerapporteerd. In dit themadossier leer je werken aan toegankelijke sensitieve zorg.
Wat?
Gezien het stigma binnen onze maatschappij en de drempels die LGBTQI+ personen ervaren in de zorgsector, is het aangewezen om thema’s zoals gender, sekse en seksualiteit bespreekbaar te maken in de huisartsenpraktijk. Op die manier krijgt de huisarts een meer volledig beeld van iemands identiteit. Een diversiteit sensitieve huisarts is zich bewust van hun eigen vooroordelen en respecteert het principe van zelfidentificatie.
De huisartsenpraktijk is een zeer belangrijke en laagdrempelige contactplaats voor LGBTQI+ personen. Huisartsen krijgen dan ook steeds vaker te maken met vragen over gender en seksuele diversiteit. Uit doelgroeponderzoek bij holebi’s en transgenderpersonen wordt echter vaak een negatieve ervaring met een huisarts gerapporteerd.
Er is dus nood aan goed opgeleid zorgpersoneel in LGBTQI+ sensitieve communicatie en hulpverlening, alsook kennisgeving van deze competentie, het bieden van een genderinclusieve omgeving en werken met genderinclusieve procedures zoals het elektronisch medisch dossier.
Dit themadossier geeft u situering, cijfers en meer informatie over toegankelijke LGBTQI+ sensitieve zorg, mentale gezondheid, samenwerking met eerste, tweede en derde lijn, … Door meer aandacht te hebben voor de zorg- en ondersteuningsnood van LGBTQI+ personen, hopen we de drempels bij het zoeken naar hulp bij de huisarts weg te nemen en bijgevolg de gezondheidsproblemen van LGBTQI+ personen te reduceren.
Wanneer?
2023
Door wie?
Domus Medica
UGent
çavaria
Transgender Infopunt
ICRH
het instituut voor de gelijkheid van mannen en vrouwen