Alle tools

Het Culturele Interview - Praktijkervaringen

Dit praktijkondersteunende handboek voor hulpverleners in de gezondheidszorg en daarbuiten biedt een rijkdom aan informatie over de toepassingsmogelijkheden van het culturele Interview in verschillende domeinen van de gezondheidszorg.

Publicatie

Wat?

Het Culturele Interview - Deel 1 Praktijkervaringen doet recht aan de sociale en culturele context van hulpvragers. Met andere woorden aan de unieke persoonlijkheid van de hulpvrager inclusief zijn of haar achtergronden. De kracht van het interview ligt in de dialoog, in het aangaan van een gesprek met hulpvragers. Het is een kompas in de zoektocht naar betekenisgeving. Niet zozeer als rigide vragenlijst maar als richtlijn, ruggensteun en prikkel tot reflectie. Het helpt zowel opvattingen als gedrag van de ander te duiden en te komen tot een gedeelde kijk op gezondheidsproblemen, genezing en herstel.

Deze publicatie biedt een rijkdom aan informatie over de toepassingsmogelijkheden van het Culturele Interview. Ervaringen, analyses, achtergrondinformatie en praktijkcasussen wisselen elkaar af. Zowel binnen de geestelijke gezondheidszorg, waar het Culturele Interview vorm heeft gekregen, als ook daarbuiten. Zoals bijvoorbeeld in de huisartsenzorg, de maatschappelijke opvang en de jeugdzorg.

Naast deel 1 is ook verschenen: Het Culturele Interview. In gesprek met de hulpvrager over cultuur en context. Deel 2: Beschouwingen. In dit beschouwende tweede deel wordt het Culturele Interview in een breder perspectief geplaatst en de lezer uitgedaagd tot reflectie.

Wanneer?

2012

Door wie?

Het Culturele Interview werd uitgegeven door Pharos, Expertisecentrum Gezondheidsverschillen, onder redactie van Rob van Dijk, Huub Beijers en Simon Groen.