Uitgelicht: Vorming 'Transculturele Geestelijke Gezondheidszorg'
Trefpunt Odi zet graag de vorming Transculturele Geestelijke Gezondheidszorg van KU Leuven in de kijker. In deze éénjarige opleiding verwerf je een breed wetenschappelijk, multidisciplinair denkkader met basisinhouden uit de culturele psychiatrie en psychotherapie, culturele psychologie, medische antropologie en sociologie. Benaderingen en methodieken van transculturele zorg binnen verschillende disciplinaire perspectieven en therapeutische basisoriëntaties worden geïntegreerd.
Transculturele geestelijke gezondheidszorg
Onze samenleving is superdivers en in beweging: een kruispunt van talen en culturen. Het adequaat omgaan met die culturele diversiteit in geestelijke gezondheidszorg stelt hulpverleners soms voor complexe uitdagingen. In deze interfacultaire opleiding verwerf je een grondig inzicht in actuele visies en methodieken in transculturele geestelijke gezondheidszorg en concrete vaardigheden voor het vormgeven aan adequate cultuurresponsieve zorg.
Over de opleiding
Onze samenleving is superdivers en in beweging: een kruispunt van talen en culturen. Migratie is geen ongekend of verwaarloosbaar aspect meer, maar een voelbaar gegeven in ons samenleven. Elke hulpverlener komt in contact met de vele verschillende aspecten van diversiteit, en het adequaat omgaan met die culturele diversiteit in geestelijke gezondheidszorg stelt hulpverleners soms voor complexe uitdagingen. Hoe ga ik om met culturele vormen van ziekte-ervaring? Wat zijn methodieken voor valide transculturele diagnostiek of interculturele communicatie? Hoe een toegankelijke, afgestemde behandelaanbod bieden, en hoe om te gaan met culturele, sociale en maatschappelijke verschillen in de hulpverleningsrelatie zelf? In deze interfacultaire opleiding verwerf je een grondig inzicht in actuele visies en methodieken in transculturele geestelijke gezondheidszorg en verwerf je als hulpverlener vaardigheden voor het vormgeven aan adequate cultuurresponsieve zorg.
Beginprofiel
Deze opleiding richt zich tot hulpverleners in een zorgfunctie: je bent psycholoog, orthopedagoog, psychotherapeut, psychiater, huisarts, maatschappelijk werker, psychiatrisch verpleegkundige, criminoloog of seksuoloog in jeugd- en/of volwassenenhulpverlening. In je praktijk werk je rond thema’s van migratie en diversiteit of wil je die thema’s verder gaan ontwikkelen.
Toelatingsvoorwaarden
- Bachelor in de menswetenschappen
- Minimaal 2 jaar professionele ervaring
- Werkzaam in hulpverlenerspraktijk gedurende minimum 1 dag/week