Training en intervisie 'interculturele praktijken op een kruispunt'

Hoe slaag ik erin mensen te verbinden over verschillen heen? Hoe maak ik een sterke groep van oude en vertrouwde deelnemers en nieuwe geïnteresseerden met een andere culturele achtergrond? Hoe verduurzaam ik die ene praktijk waarin ik wel nieuwe gemeenschappen kon bereiken?

Als sociaal-cultureel werker wil je mensen samenbrengen, groepen versterken en de uitsluiting van specifieke gemeenschappen tegengaan. In jouw dagelijkse werk sta je in de uitvoering van die ambities voor een aantal vragen of uitdagingen.

Tijdens deze training en intervisie helpt socius je door uitwisseling met collega praktijkwerkers en wat theoretische ruggensteun je praktijk een stap verder.
 

Sessies

Datum Tijd Organisatie Adres
09:30 - 16:30 Socius - steunpunt sociaal-cultureel werk Bd Roi Albert II, 1210 Sint-Joost-ten-Noode
09:30 - 16:30 Socius - steunpunt sociaal-cultureel werk Bd Roi Albert II, 1210 Sint-Joost-ten-Noode

Programma

 • Op de eerste livedag ga je aan de slag met het kruispuntdenken en op andere kaders die je helpen je praktijk te plaatsen in een superdiverse samenleving.
 • Je krijgt veel praktijkvoorbeelden en we geven ruimte aan uitwisseling. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan goede manieren om samen te werken met groepen en gemeenschappen.
 • Je gaat met de opdrachten van die dag zelf aan de slag in je organisatie. Je voorziet voor die opdrachten ongeveer twee dagdelen.
 • De opdrachten worden besproken in kleine groepjes tijdens een online coaching. Die duurt twee uur en gaat door in maart of april. De datum leggen we vast op de eerste livedag.
 • De resultaten en de stappen die jullie al zetten leggen we naast elkaar op de tweede livedag. Dan ga je op enkele casussen dieper in aan de hand van intervisie-oefeningen.

Wat neem je mee naar huis?

 

 • Je staat na dit traject sterker in de groepen en gemeenschappen waarmee je werkt. Je weet hoe je hierin ruimte kan maken voor verschil en verbinding.
 • Je ziet nieuwe wegen en partners voor zinvolle samenwerking.
 • Samen met collega’s onderzoek je concrete antwoorden op een aantal kwesties waar je tegenaan loopt in het werken in een superdiverse samenleving.
 • Je neemt een kader mee dat je ruimer kan helpen de context waarin je werkt te analyseren.

Praktisch:

 • Deze training en intervisie bestaat uit:
  –  een live bijeenkomst op maandag 23 januari 2023 van 9u30 tot 16u30 in het Hendrik Consciencegebouw (lokaal 0G03)
  –  individuele opdracht over de eigen organisatie
  – online coaching in kleine groepjes
  – een live bijeenkomst op maandag 19 juni 2023 van 9u30 tot 16u30 in het Graaf de Ferrarisgebouw (lokaal 00.G.76)

Praktisch

Startdatum: 23 jan 2023 | 09:30 - 16:30 Duur: 2 dagen 175 euro
Doelgroep: Sociaal-cultureel werkers