Studienamiddag identiteit en migratie

Het Centrum Geestelijke Gezondheid Vlaams-Brabant Oost nodigt je graag uit voor hun vierde studienamiddag rond het thema identiteit en migratie. Het CGG VBO is erg verheugd om drie boeiende en ervaren sprekers aan je te mogen voorstellen. Achtereenvolgend zullen Dr. Winny Ang, Redouane Ben Driss en Dr. Forugh Karimi het thema ‘Identiteit en migratie’ bespreken.

Sessies

Datum Tijd Organisatie Adres
12:30 - 18:00 CGG VBO OPEK Leuven, Vaartkom 4 , 3000 Leuven

Programma

12.30 - 13.00 onthaal

13.00 - 14.00 Winny Ang: Identiteit en belonging: reflecties uit de praktijk

In deze lezing wordt stilgestaan bij één van de belangrijkste ontwikkelingstaken van jongeren: de identiteitsontwikkeling. Identiteit heeft verschillende dimensies die op dynamische manier met elkaar blijven interageren. Het gevoel van ‘belonging’ speelt een grote rol in het welbevinden en de persoonlijke ontwikkeling van mensen. Aan de hand van praktijkervaringen wordt deze fascinerende zoektocht belicht.

14.00 - 15.00 Redouane Ben Driss: Identiteit in beweging

Het fenomeen identiteit wordt besproken vanuit een migratie-oogpunt. Een identiteitsconstructie die namelijk voortkomt uit migratiebewegingen. Migratie wordt gezien als een hefboom voor en mogelijkheid tot identificatie. Tenslotte wordt stilgestaan bij de impact van migratie op de familiedynamiek.

15.00 - 15.30 pauze

15.30 - 16.30 Forugh Karimi: Literatuur als leerschool

Als therapeut kunnen we veel leren van kunst en literatuur, en uit de rij van de schone kunsten is fictie wellicht de beste leerschool voor therapeuten. Het prikkelt ons empathisch vermogen, dwingt ons om vanuit een perspectief naar de wereld te kijken dat niet het onze is. Het nodigt ons uit tot observeren, begrijpen, geraakt worden en te volgen zonder voortdurend te oordelen of te sturen. We zien de personages worstelen met de verwarring van het bestaan. Soms gaan ze ten onder aan hun lot, of hebben ze een relatief geslaagde zoektocht naar betekenis en verlossing. In alle gevallen is er sprake van groei: van de personages en van de (goede) lezer. Literatuur herinnert ons dat menselijke identiteit zeer gelaagd is, en dat intermenselijke relaties en de context waarin ze plaatsvinden bijzonder complex zijn. Het zijn niet te betwiste feiten, maar toch hebben we deze realiteitstoetsing voortdurend nodig.

Deze lezing gaat over de discontinuïteit die per definitie optreedt na elke vorm migratie. Op basis van ‘casuïstiek’ uit de roman De Moeders van Mahipar reflecteert Forugh Karimi op deze concepten en slaat ze een brug naar de dagelijkse praktijk

16.30 - 17.00 Ontmoeting van de drie sprekers moderator Nele De Vriendt

17.00 - 18.00 afsluitend drankje. Mogelijkheid tot het aanschaffen van een gesigneerd exemplaar van ‘De moeders van Mahipar’ van Forugh Karimi.

Inschrijven kan door een mail te sturen naar transcultureel [at] cgg-vbo.be

 

Praktisch

Startdatum: 04 okt 2022 | 12:30 - 18:00 Duur: 1 dag Opleider: CGG VBO 50 euro (zonder boek) en 65 euro (met boek)