Alle tools

Superdiversiteit

Migratie verandert onze samenleving. Stedelijkheid vandaag is leven in superdiversiteit. Maar leven in superdiversiteit kan niet zonder debat, samenspraak en tegenspraak. Het vraagt wederzijdse openheid en dialoog tussen iedereen die hier woont. Het vraagt wederzijdse betrokkenheid. Want enkel samen maken we de toekomst van dit land en van onze steden.

Publicatie

Wat?

Superdiversiteit wordt een basiskenmerk van de 21ste eeuw. De etnisch-culturele diversiteit in Europa neemt verder toe, ook al proberen regeringen vluchtelingen af te schrikken of verdere migratie krampachtig af te remmen. In steden als Brussel, Antwerpen en Genk, of Amsterdam en Rotterdam vormen mensen met wortels in migratie ondertussen al de meerderheid van de stadsbewoners. Superdiversiteit is een nieuw concept, dat de bakens van het debat verlegt. We kunnen immers niet blijven steken in het vastgelopen ideologische debat over de wenselijkheid van een multiculturele samenleving. Het gaat er in de 21ste eeuw niet langer om of we dit willen, maar hoe we met de reële superdiversiteit omgaan.

Wanneer?

2019 (derde uitgave)

Door wie?

Auteur Dirk Geldof is doctor in de Politieke en Sociale Wetenschappen en hoogleraar Sociologie aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen Universiteit Antwerpen. Hij is lector en senior-onderzoeker bij het Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee) en lector aan de opleiding Sociaal Werk van de Karel de Grote-Hogeschool Antwerpen.