Alle tools

Gids: taalbijstandsbeleid in jouw ziekenhuis

Met deze gids wil 'Kom op tegen Kanker' Vlaamse ziekenhuizen ondersteunen met het uitwerken van een taalbijstandsbeleid binnen hun ziekenhuis. De gids laat zien hoe je stapsgewijs een taalbijstandsbeleid uitwerkt in uw ziekenhuis. 

Publicatie

Wat? 

Ieder ziekenhuis vertrekt vanuit de kernwaarde van een patiëntgerichte, kwaliteitsvolle en veilige zorg. Om deze zorg op maat te kunnen leveren kan het zijn dat je als ziekenhuis hulpmiddelen moet inschakelen. Zoals taalbijstand, die zorgt voor een betere communicatie tussen patiënten en zorgverleners. Met deze gids wil kom op tegen kanker Vlaamse ziekenhuizen ondersteunen met het uitwerken van een taalbijstandsbeleid binnen hun ziekenhuis.

De gids focust op het uitwerken van een taalbijstandsbeleid. Het gaat over het inschakelen van taalondersteuning, zoals tolken, intercultureel bemiddelaars of een vertaalcomputer. Taalbijstand is een hulpmiddel om het gesprek met de patiënt te vergemakkelijken. De focus in deze gids ligt dan ook op taalbarrière en minder op culturele barrière. 

Samen met Zorgnet-Icuro organiseerde Kom op tegen Kanker in februari en maart 2023 twee webinars om ziekenhuizen te ondersteunen bij het uitwerken of het verbeteren van hun taalbijstandsbeleid.

Webinar 1: Een visie en een beleid rond taalondersteuning. Hoe pak ik dat aan?

  • Agentschap Integratie en Inburgering: hoe start ik met een taalbijstandsbeleid in mijn ziekenhuis? Welke voordelen en aandachtspunten zijn er? 
  • Met de ervaringen van Patricia Fruyt (diensthoofd patiëntenbegeleiding UZ Gent) en Joeri De Munck (manager patiëntenbegeleiding ZNA

Webinar 2: Welke taalondersteuning bestaat er en hoe maak ik mijn keuze?

  • Agentschap Integratie en Inburgering: welke soorten taalondersteuning bestaan er en wanneer zet ik welke taalondersteuning in?  
  • Met de ervaringen van Joeriska Hillaert (coördinator interculturele bemiddeling az groeninge) en Patricia Vrancken, diensthoofd patiëntenbegeleiding ZOL)

Wanneer?

2022

Door wie? 

Kom op tegen kanker vzw