Alle tools

De impact van zwart-wit connotaties op discriminatie in taal

Zwart staat vaak symbool voor negatief en wit voor positief in gezegden als 'zwartrijden' en 'een wit voetje halen'. KIS-onderzoek toont aan dat zulke termen racisme kunnen versterken. Experts adviseren daarom deze woorden te vervangen, zoals al in het buitenland gebeurt, om vooroordelen te verminderen.

Publicatie

Wat?

De kleur zwart als symbool voor het negatieve en de kleur wit als symbool voor het positieve is parellel aan vele gezegden, spreekwoorden en termen in de Nederlandse taal. Denk bijvoorbeeld aan zwartrijden, zwartboek of ‘een wit voetje halen’. Maar in hoeverre is dat een probleem? Heeft dit iets te maken met racisme of discriminatie, vooroordelen en stereotypen op grond van huidskleur? KIS-onderzoekers zijn de wetenschappelijke literatuur ingedoken om dit uit te zoeken. Er blijkt bewijs te zijn dat dit type woorden bijdragen aan racisme. Experts raden daarom aan om deze woorden op termijn te vervangen. Hierbij kan inspiratie worden gehaald uit het buitenland, want er zijn veel voorbeelden te vinden waarin woorden met een negatieve connotatie met de kleur zwart zijn vervangen.

De tool helpt bij het creëren van bewustwording rondom taal en biedt concrete handvatten voor verandering en kan bijdragen aan het ontwikkelen van een meer inclusieve taal- en beleidsvoering.

Wanneer?

2024

Door wie?

KIS

Hanneke Felten
Tamara Keers
Rominique van Rhemen
Serena Does