Cultuursensitief handelen toepassen in de praktijk

Een goede werkrelatie tussen de hulpverlener en de hulpvrager heeft een positieve impact op de zorgbehandeling. Wederzijds begrip en vertrouwen zijn de sleutelingrediënten. Maar een andere taal en cultuur van hulpvragers met een migratieverleden stellen de werkrelatie voor extra uitdagingen. Hoe ga je hier als hulpverlener mee om?

Gebouw met kleurige voorkant

Wat zeker is: een uitsluitend cultuurspecifieke benadering helpt je niet echt vooruit. De superdiversiteit in onze samenleving maakt het onmogelijk om alle elementen van de verschillende culturele achtergronden van cliënten of patiënten te kennen.

Bovendien is cultuur dynamisch, steeds evoluerend in de tijd. De hulpverlener die de identiteit van een hulpvrager reduceert tot veralgemenende karakteristieken van een cultuur, ziet de volledige en unieke mens niet.

Hoe zorg je er dan wel voor om niet te denken in culturen maar in individuen, om voldoende aandacht te hebben voor de culturele achtergrond van een persoon zonder te overculturaliseren? Cultuursensitief handelen biedt het antwoord.

Cultuursensitief handelen is vraag- en cliëntgericht werken.

Daartoe neem je een cultuursensitieve basishouding aan:

  1. je bent je bewust van de eigen normen en waarden
  2. je erkent en verkent het referentiekader van de hulpvrager
  3. je gaat open minded de dialoog aan met de hulpvrager
  4. je weet dat respectvol omgaan met verschillen, oog hebben voor gelijkenissen, de juiste vragen stellen (ook aan jezelf) en empathisch luisteren, een niet aflatende, oprechte inzet en oefening vergt. 

Ga aan de slag met een cultuursensitieve basishouding dankzij onderstaande 4 stappen.